Rss

  • redit
  • delicious
  • youtube
  • flickr
  • linkedin
  • google

Surfplattor – en köpguide

Det kan kännas överväldigande att välja en surfplatta när man ger sig ut och tittar på utbudet. Det är inte lätt alla gånger att ens förstå vad det är som egentligen gör en billigare än en annan när specifikationerna inte vittnar om större skillnader. Av denna anledning kommer vi här med en liten köpguide för surfplattor.

surfplattor_100657075

Operativsystem

Tre operativsystem är i stort sett vad man har att välja mellan: Googles Android, Apples iOS, Microsofts Windows. Det går att göra argument för alla tre så vad man egentligen borde gå efter är preferens och familjaritet. Det man är mer bekväm med är nog det man bör välja.

Prisklass

Surfplattor kan hittas för allt från under 500-lappen till över 10 000. Här handlar det ju mycket om vad man känner att man har råd med och hur mycket man kan tänka sig lägga ut på just en surfplatta. Igen högst individuellt, men ju billigare man väljer desto mindre förvånad får man nog vara om den inte presterar så värst bra eller håller väldigt länge. Så länge man dock traskar över omkring 2 500 kronor kan man vara ganska säker på att hitta något som både kan prestera helt okej och hålla ett bra tag. Det är dock värt att påpeka att Apples iPads kommer att ligga högre i pris än de andra två.

Skärmstorlek

De flesta surfplattor hamnar någonstans mellan 7 och 10 tum när det kommer till skärmstorlek. Går man över 10 blir utbudet genast mindre och priset stiger ganska snabbt. Vad man bör skaffa beror så klart på vad man föredrar, men även vad man kommer att använda den till. Har man till exempel tänkt att använda den för att titta på Netflix kanske man inte bör välja någon som är 7 tum eller mindre. Kommer man dra med sig den lite överallt kanske man heller inte vill välja en av de större storlekarna.

Tillbehör

Tillbehör till surfplattor är inte alltid en lika stor grej som tillbehör till mobiltelefoner. Det viktigaste i denna kategori är något form av skärmskydd. Större skärm gör ju en surfplatta lite mer utsatt för skador än en mobil. Vill man ha något som kan fästas direkt på surfplattan och är anpassat efter den bör man först och främst välja en av de större tillverkarna då det är större chans att hitta en som passar. Ett annan alternativ är att köpa ett mer universellt skydd. På så sätt kan man välja mer fritt.